Ik strijk in mijn eigen woning met dienstencheques. Op hoeveel extra vergoeding heb ik recht?

Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

Strijk jij soms voor de klant in je eigen woning? Dan heb je altijd recht op een extra vergoeding van 10%.

Voor wie?

Je bent een ‘thuisstrijker’. Je doet strijkwerk voor je dienstenchequebedrijf in je eigen woning en dus niet bij de klant of in een strijkcentrale. Wel, dan heb je voor die uren recht op een bijkomende vergoeding.

Waarom een vergoeding?

Als je bij je thuis strijkt, gebruik je natuurlijk op je eigen kosten elektriciteit. Waarschijnlijk staat je verwarming ook aan. Daarenboven moet je misschien zelf het nodige materiaal voorzien: strijkplank, strijkijzer, enz.  

Als je strijkt bij de klant thuis of in een strijkatelier van de werkgever, heb je die kosten natuurlijk niet. Daar is dat, logischerwijs, allemaal voor rekening van de werkgever (of klant).

Daarom heb je als thuisstrijker steeds recht op een vergoeding voor de uren waarop je in je eigen woning strijkt voor je werkgever.

Hoeveel bedraagt de vergoeding?

De vergoeding moet minstens 10% van het bruto uurloon bedragen. Stel dat je bruto uurloon dus €12,34 bedraagt (= minimum bruto uurloon voor een werknemer met minder dan 1 jaar anciënniteit), dan moet je daar bovenop een vergoeding van minstens €1,12  krijgen en dit dus  voor elk uur dat je thuisstrijkt.

Wat is er dan veranderd sinds 1 januari 2020?

De wet voorzag vroeger al deze vergoeding van 10%. De werkgever kon hier echter van afwijken en in een overeenkomst met de werknemer een lager bedrag te bepalen. Hierdoor kreeg meer dan de helft van de thuisstrijkers geen vergoeding of een veel te lage!

Sinds 1 januari 2020 kan dit dus niet meer. Voor elk uur dat je thuisstrijkt moet je minstens die vergoeding van 10% bovenop je bruto uurloon ontvangen.

Hoe kan ik dit controleren?

Op je loonfiche moet er ofwel een aparte regel staan met vermelding van deze vergoeding, het aantal uren en het totale bedrage, ofwel wordt direct bij je bruto uurloon gevoegd. Dat moet dan wel 10% hoger zijn dan de minimale uurlonen. 

 

Nog vragen?

Je kan voor meer informatie altijd terecht:

- in onze lokale kantoren (adressen hier te vinden: https://www.accg.be/nl/afdelingen)
- op onze ABVV Dienstencheques Facebookpagina
- in onze Community, waar je met collega's van je werkgever kan spreken via een anonieme account. 

 

Opmerkingen

0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.