Ziekte

Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

Ziek, wat nu?

Als je ziek bent, wil je vooral genezen. Toch moet je een aantal zaken doen om ervoor te zorgen dat je geen financiële kater eraan overhoudt. 

Wat je precies moet doen, hangt van werkgever tot werkgever af. In je arbeidsreglement staat normaal gezien altijd dat je een doktersbriefje binnen de 48 uur moet bezorgen én dat je de werkgever zo vroeg mogelijk op de hoogte moet brengen (vaak voor je normaal aan je werk moet beginnen). 

Maar pas op! In je arbeidsreglement kan ook staan dat je maximaal 4 uur per dag thuis moet blijven zodat de arbeidsgeneesheer je onverwachts kan controleren. Ben je dan niet thuis, dan riskeer je je gewaarborgd loon te verliezen. Neem in dat geval zeker contact op met ons zodat we de schade kunnen beperken!

 

Welke uitkering?

Als je ziek valt en langer dan 1 maand in dienst bent, heb je als arbeider recht op je loon in de eerste maand van ziekte. Dit betekent in de praktijk:

  • Dag 1 - 7: 100% van je loon: je werkgever betaalt je loon gewoon door.
  • Dag 8 - 14: 85,88% van je loon, maar de RSZ moet niet meer betaald worden
  • Dag 15-30: 25,88% van je loon + 60% mutualiteit. Ook dit bedrag is van RSZ vrijgesteld. Op het bedrag van de mutualiteit zit een grens, maar daar kom je met het loon van de dienstencheques normaal niet boven. 

Pas op: dit betekent wel dat je na 2 weken ziekte je verplicht moet aanmelden bij je mutualiteit. 

Na de eerste maand ziekte val je terug op een uitkering van de mutualiteit. Deze bedragen kan je terugvinden op de site van de mutualiteit. 

Het bedrag van de uitkering die je krijgt via de mutualiteit, hangt af van je gezinssamenstelling, je loon en eventueel zelfs het aantal uren die je werkt. We kunnen dus geen vast bedrag geven via deze site.

 

Wat als je terug gaat werken?

Loopt je ziekte op een eind of voel je je zelf weer goed om te gaan werken, dan kan je zonder problemen terug beginnen als je ziektebriefje afloopt. Ben je langdurig ziek geweest, dan is een reïntegratietraject of een voorafgaandelijke controle door de arbeidsgeneesheer in vele gevallen aan te raden. 

Opmerkingen

0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.