Tijdelijk? Maximum 3 maand!
Wie werkt met dienstencheques, heeft altijd recht op een vast contract na 3 maand tewerkstelling. De eerste die maand kan je werkgever met tijdelijke contracten werken. Deze geven je slechts zekerheid voor de periode van het tijdelijk contract, dus dit is zeker minder interessant!
Wie na 3 maand nog bij dezelfde werkgever werkt met dienstencheques, heeft automatisch recht op een contract van onbepaalde duur. Daardoor heb je betere rechten bij ziekte, ongeval of ontslag.
Je werkgever kan je voorstellen om meer uren te presteren. Dat doet hij meestal door je een "addendum" of "bijlage" te laten tekenen. Deze overeenkomst hangt vast samen met je oorspronkelijke arbeidsovereenkomst en moet ook van onbepaalde duur zijn. Zorg er zeker voor dat je uurrooster duidelijk bepaald wordt!
Stoppen met werken
Wil je een arbeidsovereenkomst stopzetten, dan maakt het een verschil of je een contract van onbepaalde duur of een tijdelijk contract hebt. Bij een contract van onbepaalde duur moet je een opzegtermijn respecteren. Meer hierover in een ander artikel. Bij een contract van bepaalde duur kan je enkel tijdens je eerste contract je contract stopzetten en dat zelfs in de eerste helft van je contract. Bij een contract van 1 maand kan je dus maar in de eerste 2 weken je contract opzeggen, daarna moet je je arbeidsovereenkomst uitdoen.
Nog vragen?
Je kan voor meer informatie altijd terecht:
- in onze lokale kantoren (adressen hier te vinden: https://www.accg.be/nl/afdelingen)
- op onze ABVV Dienstencheques Facebookpagina
- in onze Community, waar je met collega's van je werkgever kan spreken via een anonieme account.
Opmerkingen