Wat zijn de verschillen tussen een voltijds, deeltijds of halftijds contract?

Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

Voltijds, wat is dat?

Wie voltijds werkt, werkt niet in elke sector evenveel uren. Voltijds betekent dat je het "maximum" aantal uren van je werkgever werkt. De meeste werkgevers in de sector hebben een voltijdse arbeidsduur van 38 uur. Dit betekent dat je gemiddeld 38 uur werkt. 

Maar het kan ook minder: sommige werkgevers hebben een voltijdse arbeidsduur van 35 uur. Dit betekent voor jou niet noodzakelijk dat je dan beter af bent: werkgevers die de arbeidsduur verminderen van 38 naar 35, doen dit meestal enkel voor hun eigen voordeel, maar zorgen er niet voor dat de mensen evenveel verdienen. 

 

Deeltijds, Halftijds, wat is het verschil?

Soms moeten we het niet moeilijker maken dan het is: deeltijds is alles wat niet voltijds is, halftijds is exact de helft van een voltijdse tewerkstelling (dus meestal 19 uur). 

Is deeltijds werken interessant? Dat hangt er vanaf: je hebt wat meer tijd over voor je gezin of je vrije tijd, maar je verdient minder en kan niet genieten van alle mogelijkheden van tijdskrediet. 

Werk je deeltijds, dan zijn er nog een aantal andere verschillen:

  • Wie deeltijds werkt, wordt vaker door zijn werkgever een flexibele arbeidsregeling onder de neus geduwd. Daardoor weet je slechts enkele dagen vooraf wanneer je moet werken. Pas dus op als je zo'n contract tekent, zorg dat er altijd een vast uurrooster in staat tenzij je bewust voor een flexibel uurrooster kiest!
  • Voor de uren die je niet werkt tegenover een voltijds uurrooster, kan je soms nog een aanvulling krijgen van de werkloosheid. Daarvoor moet je wel goed je uren bijhouden op een speciaal formulier. Bij het ABVV krijg je de uitleg hoe je dit document moet invullen!
  • Werk je halftijds, dan is de uitbetaling van een feestdag iets ingewikkelder. Meer informatie lees je in het artikel over feestdagen.

Nog vragen?

Je kan voor meer informatie altijd terecht:

- in onze lokale kantoren (adressen hier te vinden: https://www.accg.be/nl/afdelingen)
- op onze ABVV Dienstencheques Facebookpagina
- in onze Community, waar je met collega's van je werkgever kan spreken via een anonieme account. 

Opmerkingen

0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.